• Stołówka szkolna

    • deklaracja OBIADY (do pobrania)
       

       HARMONOGRAM DOŻYWIANIA

       

      11.10-11.20 I danie (zupa) - klasy I-VIII
      11.30-12.00 Grupy 0 "a"
      12.05-12.20 II danie - klasy I-VIII



      OPŁATY  ZA DOŻYWIANIE z góry do 15 każdego miesiąca

      2,00 zł za jeden dzień - zupa       

      6,00 za jeden dzień - drugie danie       



       

      Regulamin stołówki szkolnej



      I. PODSTAWA PRAWNA

      Dz.U.2018.0.996 – Art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016r. – Prawo Oświatowe oraz Statut Szkoły Podstawowej w Lubianie

      II. UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ

      1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów.
      2. Stołówka szkolna należy do instytucji żywienia zbiorowego zamkniętego i dlatego żywi tylko uczniów Szkoły Podstawowej w Lubianie.
      3. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
      •  uczniowie, wnoszący opłaty indywidualne
      • uczniowie, których dożywianie dofinansowuje OPS oraz inni sponsorzy.



      III. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY

      1. Opłatę za obiady należy uiszczać z góry do 25 dnia każdego miesiąca   żywieniowego. Opłaty dokonujemy w świetlicy szkolnej lub na konto Szkoły Podstawowej w Lubianie. Osoby, które nie dokonają wpłaty w terminie, stracą możliwość korzystania z obiadu od dnia następnego, bez możliwości odliczenia kosztów tego obiadu.
      2. Organ prowadzący szkołę może zwolnić rodziców uczniów albo pełnoletniego ucznia z całości lub części opłat za żywienie w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny lub w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.W tym celu dyrektor Szkoły przygotowuje listę uczniów wymagających pomocy w formie posiłku i przekazuje ją do Ośrodka Pomocy Społecznej w Pełczycach w celu przyznania pomocy w postaci dożywiania. Wniosek taki może złożyć również rodzic dziecka bezpośrednio do OPS w Pełczycach.
      3. Zwolnienie z opłat o którym mowa w ust. 2 może nastąpić w związku z :
      • śmiercią rodzica ( prawnego opiekuna),
      • udokumentowanymi wydatkami ponoszonymi z chorobą lub niepełnosprawnością członka rodziny,
      • zdarzeniem losowym (pożarem, powodzią, wichurą, kradzieżą)
      • innymi uzasadnionymi sytuacjami życiowymi i losowymi.
      1. Zwolnienia z opłat dokonuje się po przedstawieniu dokumentów poświadczających wystąpienie w/w okoliczności.  Zwolnienie to przyznaje się na czas określony.
      2. Koszt jednego obiadu ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym.
      3. W przypadku nieterminowego regulowania należności będą naliczane ustawowe odsetki za zwłokę zgodnie z obowiązującymi przepisami.
      4. Cena obiadu uwzględnia: koszt surowca – tzw. wsad do kotła,  ustalony na podstawie obliczeń dokonanych w danej placówce, po uwzględnieniu cen rynkowych produktów oraz liczby stołujących się.
      5. Nieobecność ucznia w szkole lub rezygnacja z posiłku powinna być wcześniej zgłoszona w sekretariacie szkoły lub u intendenta. Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie  przy opłacie za następny miesiąc jako odpis.
      6. Odpis za niewykorzystany obiad przysługuje osobie, której ciągła absencja w szkole wynosi od trzech dni oraz została zgłoszona u intendenta lub w sekretariacie placówki.



       IV. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE SZKOLNEJ

      1. Stołówka szkolna jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów.
      2. Obiady wydawane są podczas dwóch przerw o godzinie 11:05 dla uczniów klas I-III oraz o godzinie 12.05 dla uczniów klas IV-VIII.
      3. Grupa przedszkolna spożywa obiad o godzinie 11.30
      4. Podczas oczekiwania na wydanie obiadu uczniowie ustawiają się w kolejce z zachowaniem dystansu.
      5. Stołówka wyposażona jest  w urządzenie do dezynfekcji rąk.
      6. Z posiłków można korzystać jedynie w stołówce.
      7. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach: świetlicy szkolnej i stołówki osobom nie spożywającym posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
      8. Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić do wyznaczonego okienka.
      9. Opłaty za obiady należy uiszczać z góry  do 15-ego każdego miesiąca żywieniowego.
      10. Podczas pobytu w stołówce uczniowie zachowują się kulturalnie!
      • spokojnie poruszają się na stołówce,
      • zachowują porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń,
      • zachowują się cicho ( nie rozmawiają głośno, nie używają wulgaryzmów, słów obrzydzających jedzenie czy też gestów i odgłosów nie stosownych),
      • należy zostawić porządek po sobie (odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku i pod nim, zasunąć krzesło),
      • szanować naczynia i sztućce ( nie wyginać, nie dziurawić, nie malować)



       V. POSTANOWIENIA KOŃCOWE

          O wszystkich sprawach związanych z organizacją dożywiania decyduje dyrektor szkoły.
          Regulamin wchodzi w życie 07.03.2019r.
       


      Dz.U. 2018 poz. 996
      OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZEC ZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
      z dnia 10 maja 2018 r.
      w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy – Prawo oświatowe
      Art. 106.

       

      1. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła może zorganizować stołówkę.
      2. Korzystanie z posiłków w stołówce szkolnej jest odpłatne.
      3. Warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki, ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.
      4. Do opłat wnoszonych za korzystanie przez uczniów z posiłku w stołówce szkolnej, o których mowa w ust. 3, nie wlicza się wynagrodzeń pracowników i składek naliczanych od tych wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania stołówki.
      5. Organ prowadzący szkołę może zwolnić rodziców albo pełnoletniego ucznia z całości lub części opłat, o których mowa w ust. 3:
      • w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny;
      • w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
      1. Organ prowadzący szkołę może upoważnić do udzielania zwolnień, o których mowa w ust. 5, dyrektora szkoły, w której zorganizowano stołówkę.